Horgászati kisokos

Kedves leendő Vendégünk!

Te, aki erre a menüpontra látogattál vélhetően a horgászat szerelmese vagy, ezért engedd meg, hogy bemutassam a Nándi nyaraló horgászat szempontjából is páratlan lehetőségeit.

Még mielőtt a halak nyomába erednél ismerkedj meg e csodás vízterülettel közelebbről!

Történeti áttekintés

A Szarvas-békésszentandrási holtág a 19. századi folyószabályozás során 1836-1890 között, két ütemben kialakult holtágrendszer, a Hármas-Körös bal parti ármentesített területen helyezkedik el, a Békés megyei Békésszentandrás község és Szarvas város területén. Egyéb elnevezései: Kákafoki holtág, Bikazugi holtág. A Tisza vízrendszerben lévő legnagyobb ármentesített területi holtág, alakja két, egymás alatti U betűre emlékeztet.

Jellemzők, adottságok

Teljes hossza 29,2 km, átlagos szélessége 71 m, területe 173,26 ha, átlagos vízmélysége 2,2 m, víztérfogata 4,5 millió m3. Medrének vízi növényzettel való benőttsége általában csekély, feliszapoltsága azonban helyenként közepes mértékű. Vizének minősége megfelelő.

A Hármas-Körös Békésszentandrási duzzasztója lehetővé teszi a gravitációs vízcserét. A feltöltést a holtág felső végén lévő szivornyák útján végzik, de a holtág a közel 1000 km² kiterjedésű belvízöblözet vizeinek is befogadója. Leüríthető a holtág alsó végénél, gravitációsan vagy szivattyúzással. Funkciói belvíztározás és belvízelvezetés, öntöző-víz-tározás, vízkészletátadás, továbbá horgászat, üdülés, strandolás és a vízisportolás. Jelentős szerepe van a holtágnak a jellegzetes Körös menti táj kialakításában, ezzel az idegenforgalom számára is vonzóvá teszi a térséget. A holtág környezetéhez szigorúan védett természetvédelmi területek (Szarvasi Arborétum, Annaliget) tartoznak, sok botanikai és zoológiái ritkasággal.

Ezen értékek miatt, illetve üdülőkkel jelentős mértékben beépített partvonala következtében a térség legfrekventáltabb idegenforgalmi célterülete. Horgászfogásokban nem ritkák a kapitális amurok, pontyok, de a 2017-től kezdődő korszerű halgazdálkodásnak köszönhetően szinte minden horgászok által kedvelt halfajból, főként süllőből, compóból, keszegfélékből kerülnek horogra horgászszívet megdogbogtató példányok.

A horgászathoz elengedhetetlen dolgok…

Természetesen, mint minden vízterületre Magyarországon, a Szarvas-békésszentandrási holtágra is szükségesek a halfogásra jogosító okmányok (állami horgászjegy, fogási napló, területi jegy). Az alábbiakban segítségedre sietünk, hogy minél könnyebben hozzájuthass ezekhez a horgászathoz nélkülözhetetlen okmányokhoz.

Ha még nem rendelkezel állami horgászjeggyel, akkor a következő horgászegyesületeknél lehet azt legegyszerűbben megvásárolni.

Matchfishing Horgász Egyesület – 5540 Szarvas, Béke köz 6. (Matchfishing horgászbolt)

Békésszentandrási Dolgozók Horgász Egyesület – 5561 Békésszentandrás, Fő utca 26. (Peca Sport Horgászcentrum)

Amennyiben már csak a területi jegy megvásárlása van hátra, hogy hódolhassál szenvedélyednek, akkor az alább felsorolt területi jegyek közül választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet

A vízterületre érvényes területi jegyek: 

 • KHESZ általános éves 35.000,- ft
 • KHESZ összevont éves 40.000,- ft
 • Alsóvízi bővített éves 38.000,- ft
 • Szarvas-békésszentandrási Holt Körös éves 35.000,- ft
 • Általános ifjúsági éves 10.000,- ft
 • Gyermek csak éves 2.500,- ft
 • 24/48 órás 4500,- ft/9000,- ft
 • 3 napos 12.000,- ft
 • Heti 20.000,- ft

A területi jegyeket a fenti két horgászegyesület címén található horgászboltban, illetve a https://nyito.horgaszjegy.hu/ weboldalon vásárolhatod meg.A vízterületre speciális szabályok érvényesek, amelyek betartása rád nézve is kötelező, hiszen Neked is az a célod, hogy visszatérő vendégként újra feledhetetlen halfogási élményben részesülj.

Mik ezek a szabályok?

– november 15. – február 28. közötti időszakban tilos

 • 00 órától – 6.00 óráig horgászni
 • pergető horgászmódszerrel kizárólag ragadozó hal tartható meg
 • hármashorog használata úszós készséghez kizárólag ragadozóhalra irányuló, csalihalat is    alkalmazó horgászatnál engedélyezett

a ponty fajlagos tilalma feloldva 

a holtágon robbanómotoros vízi közlekedési eszköz nem használható (kivéve szolgálati célú vízi közlekedési eszközök).

A vízterület halgazdálkodásra jogosultja a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, aminek horgászrendje az alábbi link alatt olvasható

https://www.khesz.hu/helyi-horgaszrend/

Mostmár minden szükséges dologgal rendelkezel, irány a part!

A Nándi nyaraló e tekintetben is kivételes.

Üde zöld pázsit vezet a nyaraló saját stéggel ellátott partjához. Szemedet végigvezetve a túlpart nádassal szegélyezett mederélén elégedetten nyugtázhatod, hogy zavartalan kikapcsolódásban lesz részed. Az elengedhetetlen horgászszerencsén kívül másra már nem is lesz szükséged. A holtág intenzív halasításának köszönhetően halban rendkívül gazdag, így tulajdonképpen bármilyen módszerrel horogra csalhatod a kapitális pontyokat, amurokat. De ha ragadozó halak fogását tűzöd ki célul, akkor sem fogsz csalódni, a holtág nagytestű csukákban, süllőkben és harcsákban is bővelkedik.

Meguntad a parti horgászatot? Semmi gond, pattanj be az elektromos motorral ellátott csónakba, és máris lehetőség nyílik a holtág eme vadregényes szakaszának felfedezésére, a távolabbi nádasok halainak becserkészésére.

Mindegy hogy halászlé vagy rostonharcsa! A Nándi nyaraló jól felszerelt konyhájának, és kültéri sütőeszközeinek köszönhetően tetszés szerint készítheted el.

Így válik a horgászat egyszerű időtöltésből nagyszerű élménnyé a Nándi nyaralóban